Positieve training is niet hetzelfde als alles tolereren

 

Vriendelijkheid betekent niet dat je geen sturing hoeft te geven. Het betekent alleen dat jouw begeleiding je hond geen pijn doet en dat jouw hond geen onnodige stress ervaart.

 

Positief trainen; wat betekent dat nu eigenlijk?

Kort samengevat kan je zeggen dat positieve training inhoudt dat je het gewenste gedrag van je hond gaat belonen waardoor dit gedrag gaat toenemen. Dit kan gedrag zijn dat je hond uit zichzelf laat zien of gedrag wat wij als mensen uitlokken om het daarna te kunnen belonen.

Gedrag dat je hond uit zichzelf laat zien en wat je graag wil dat hij dat herhaalt wanneer het ook jou uitkomt, is bijvoorbeeld het uitschudden. Stel dat je hond graag zwemt en nadat hij uit het water is gekomen, schudt hij zich vaak uit zichzelf uit. Het kan handig zijn om hier een commando aan te plakken wanneer je je graag wil dat je hond zich nog even uitschudt voordat je naar binnen gaat, voordat hij de auto in gaat, na een ‘hij heeft door de rotte vis gerold’ douche etc. Op het moment dat je hond dit gedrag laat zien, noem je het ‘schudden’ en geef je hem daarna een beloning. Al dan niet met een bekrachtingssignaal als ‘braaf’ of de clicker ertussen.

Een voorbeeld van gedrag uitlokken is dat je met je hond aangelijnd van de straat naar de stoep loopt en je daarbij aan je hond benoemt hoe dit heet; bijvoorbeeld ” Op de stoep”. Ook clickertraining is hier een voorbeeld van. Voor een voorbeeld van ‘free shaping’ kijk dan deze video van Chaney en Soul.

 

Wat is belonen eigenlijk?

Even een zijstapje in dit artikel over belonen. Om je hond goed te kunnen belonen is het belangrijk dat hetgeen je aanbiedt aan je hond, ook als een beloning (door je hond!) ervaren wordt. Je snoepjes kunnen nog zo duur zijn en je speeltje kan nog zoveel piepjes maken; als je hond hier niet in geïnteresseerd is, dan heeft belonen op die manier geen zin. Ook als je hem een aai wil geven “Omdat hij het daar maar voor moet doen” en je hond draait zijn hoofd weg terwijl je je hand naar beneden beweegt, dan weet je dat dat schouderklopje een averechts effect heeft.

 

Gewenst gedrag belonen en ongewenst gedrag dus negeren?

Gedrag dat je graag nog eens wil je zien van je hond ga je dus bekrachtigen (versterken) waardoor hij het graag zal herhalen. De hond zal dus vaker het gedrag laten zien wat jij wil. Dit betekent automatisch dat je hond dus minder het gedrag kan laten zien dat minder gewenst is. Betekent dat dan dat je het ongewenste gedrag dan mag/moet negeren totdat het voorbij is? Het antwoord hierop is niet zo zwart/wit te stellen.

Negeren kan zolang de hond hier geen succeservaring bij beleeft. En dat klinkt simpeler dan het is. Want wat is dan een succeservaring? Stel dat je hond graag achter katten aanrent op straat. Dan kan je dat wel negeren, maar je hond heeft dan zodanig succes, dat het positieve trainen aan de andere kant (bv kat negeren), vrijwel geen enkele zin meer heeft. Je hond mag dit succes dus NIET meer ervaren.

Of je hond springt tegen je op en je denkt te negeren door je rug toe te keren. En dit dan een keer of 7 en iedere keer weer ;-). Je hond heeft dan naar alle waarschijnlijk geleerd dat als hij opspringt, dat jij dan in actie komt. En dat je misschien de 8e keer dan toch iets van “Nee” of “Laag” zegt. En of dat nou positief of negatief vanuit ons bedoeld is; aandacht IS aandacht en dus een succeservaring voor je hond.

Wanneer er sprake is van zelfbelonend gedrag, dan is het belangrijk om wél sturing te geven. Die sturing kan bestaan uit:

  • je hond uitnodigen tot ander gedrag (bv inchecken op naam, zie opvoedingsfilmpjes)
  • je hond begrenzen (bv waarschuwingssignaal, ‘euh’)
  • je hond corrigeren (bv hond laten schrikken)

Welke variatie je het beste kan toepassen hangt uiteraard af van de situatie, de mate van ‘overtreding’ en het type hond. Pas overigens de laatste optie alleen toe als er geen andere keuze is.

 

Vriendelijkheid versus begrenzen

Het komt er dus op neer dat je in de communicatie met je hond je de aandacht vestigt op het positief aanleren van vaardigheden – als hier komen en wandelen aan een slappe lijn-, en dat je minder gewenst gedrag probeert om te buigen naar meer gewenst gedrag. En tegelijkertijd geef je heldere grenzen aan je hond aan wanneer er gedrag is, dat je liever niet ziet. Hierbij kan je denken aan het najagen van katten, fietsers en auto’s. Het begrenzen kan op een heldere manier – zoals het inchecken op. naam – waar je de hond zijn focus verlegt op jou in plaats van op de prikkel waar hij naar toe wil. Ook een waarschuwingssignaal als ‘nee’, ‘negeer’ of ‘euh’ kan je aanleren zonder dat je daar fysieke intimidatie voor hoeft te passen.

 

Tot slot

En mag je dan helemaal niet meer je stem verheffen, want soms kan ik hem wel achter het behang plakken?! Gelukkig is niets menselijk ons vreemds ;-). Dus wanneer er irritatie om de hoek komt kijken, is het een goed moment om je af te vragen hoe lang je nu al eigenlijk bezig bent met deze situatie en of je het steeds op dezelfde manier aanpakt. Wellicht is het dan tijd om van strategie te veranderen. Of is het misschien gewoon nog een peuter-puber die zelf ook nog mag ontdekken hoe wereld werkt? Heb dan geduld en vertrouwen!

In alle situaties is het belangrijk dat je hond geen zelfbelonend gedrag meer ervaart en de rest komt met begeleiding en de factor tijd meestal wel goed!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.