Mag ik op je feestje komen?

Sommige honden kan het niet gek genoeg, hoe meer honden er op zijn feestje komen, hoe beter! En er zijn honden die liever hun eigen feestje vieren, al dan niet samen met de baas of een zorgvuldig geselecteerde hondenvriend. Wanneer mensen met hun honden uit dezelfde categorie elkaar ontmoeten, is er meestal niet zoveel aan de hand tussen de honden onderling. Wanneer de honden aangelijnd zijn, heeft aantal mensen echter grote moeite om dan zijn overenthousiaste hond nog letterlijk te kunnen houden. Als de een liever een private party heeft en de ander juist graag de hele schoolklas op bezoek wil hebben, kan er wrijving ontstaan.

 

Oorzaken

Eenieder wordt met een bepaald genenpakket geboren. In dat pakket liggen bepaalde karaktereigenschappen opgeslagen en bijvoorbeeld ook hoeveel werklust en jachtinstinct een hond heeft. En dus ook of je een gezelligheidsdier bent of een individualist.

Is hier dan niets aan te doen? Genen verander je niet (zomaar), maar je kunt gedrag wel bijsturen. Allereerst is het belangrijk dat je je hond geen succes laat hebben met gedrag dat je later ook niet wil. Stel dat je samenleeft met een jachthond en wanneer deze ontdekt heeft dat hij graag achter wild aangaat, dan zorg je ervoor dat het niet meer gebeurt door hem aangelijnd te houden. En daarnaast ga je net zolang het hier komen of inchecken op naam oefenen totdat hij dit beheerst in alle situaties.

Hiermee hebben we ook een tweede oorzaak besproken. Een hond leert (ook) door ervaringen. Als je hond in de basis een gezelligheidsdier is en hij maakt een aantal keer een traumatische ervaring mee met een andere hond, dan kan het heel goed zijn dat je hond besluit dat andere honden niet meer leuk zijn. De hond kan gaan uitvallen om andere honden op afstand te houden. Op een gegeven moment kan het zelfs zo zijn dat de hond zelf niet meer weer waarom hij zich zo gedraagt omdat het gedrag dan een gewoonte is geworden.

Ook een hond met medische klachten, kan het (ineens) niet meer zo prettig vinden om andere honden (en mensen) om zich heen te hebben. Waar voorheen een potje stoeien erg gezellig was, is dat nu een pijnlijke ervaring. Ook oudere honden die wat minder stevig op hun poten staan, zullen een intense fysieke interactie wat minder op prijs stellen.

De uitnodiging

Honden kunnen elkaar op verschillende manier uitnodigen om in contact te komen. De afstand waarop dit gebeurt, kan heel divers zijn. Wanneer ze los lopen, dan kunnen de honden dit – ook afhankelijk van de ruimte – dit op hun eigen manier invullen. Dit kan zijn vanuit een ontspannen setting, bijvoorbeeld elkaar rustig benaderen en met een boog om de ander heen lopen om de achterkant te gaan ruiken wie de ander is. Het kan een wat meer actieve uitnodiging zijn door het maken van een spelboog. De hond buigt dan door zijn voorpoten en houdt zijn kont omhoog. Dit kan zijn vanuit spanning en zie je vooral een strakke houding. Denk hierbij aan een fixerende blik met de ogen, hoog op de poten staan en een staart die strak staat. Er kan ook bij gebromd of geblaft worden. Ook angstagressie kan hierbij voorkomen. De hond vindt het eigenlijk spannend en heeft geleerd dat als hij maar heel hard blaft/uitvalt/bijt, de andere hond dan weggaat. Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk en kan het ene gedrag omslaan in ander gedrag.

Wanneer honden elkaar aan de lijn tegenkomen, heeft de hond geen ruimte om zijn natuurlijke gedrag te vertonen. Dit kan in sommige gevallen uiteraard heel goed zijn (bv bij dominante agressie) en in veel gevallen leidt het tot geforceerd gedrag en dus stressvolle situaties.

Uitnodiging aannemen of afslaan?

Het zal je niets verbazen dat de gezelligheidsdieren graag een feestje willen bouwen met elke hond die ze tegenkomen. Aangelijnd of niet. En of die andere hond dat nu heel leuk vindt, of niet, dat maakt niet zoveel uit. De privéfeestgangers hopen in elk geval dat ze geen uitnodiging krijgen voor dat feestje.

Zoals bovenstaand al beschreven, is een aangelijnde ontmoeting vrijwel altijd ‘niet natuurlijk’ omdat de hond niet zijn eigen gedrag kan vertonen. Ook kan het gedrag van de hond versterkt worden door degene die aan de andere kant van de lijn is.

Een uitnodiging van een andere hond voor een feestje aan de lijn kan je dus beter afslaan.

Wat kan ik daar zelf aan doen?

Houdt in elk geval rekening met de diverse zones van dier (en mens). Hoewel er meerdere modellen over te vinden zijn en de zones per hond verschillen, kan je de zones in grote lijnen opdelen in:

  • Intieme zone tussen de 0 en 2 meter (mensen en dieren zijn op uitnodiging welkom in deze zone)
  • Persoonlijke zone tussen de 2 en 5 meter (“Ik ken jou, ik vind je leuk en wil je op mijn feestje komen?”)
  • Publieke zone vanaf 5 meter (er zijn andere sociale wezens aanwezig, maar je hoeft er niets mee)

Nu kan je je voorstellen dat als je met je hond aan de lijn over een smal paadje loopt, een hond al snel in de persoonlijke zone of misschien zelfs al in de intieme zone komt van de andere hond. Dat is dus niet altijd even succesvol. Ruimte creëren door bijvoorbeeld een ander pad te kiezen of terug te lopen, kan je hond een rustiger gevoel geven. Vermijd dat je dan de situatie? Jazeker. Is dat dan niet slecht voor het leerproces van je hond? Zeker niet! Je creëert veiligheid, vertrouwen en rust op deze manier. Alleen als het echt niet anders kan, dan kan je je hond aan de buitenkant van jou laten lopen. Dit heeft uiteraard alleen zin als een ander dat ook doet.

En tot slot, geef je (jonge) hond te tijd om uit te groeien tot een stabiele hond die zelf heel goed in staat gaat zijn om feestjes af te slaan wanneer hij de volgende dag moet werken ;-). Tot die tijd help je hem door de situaties wanneer er confrontaties kunnen ontstaan, niet op te zoeken.

Deze honden kunnen geen kant op en zitten zover als mogelijk bij elkaar vandaan. Ze waren beide van mening dat het hun achterbank is en zaten er beide met een pruillip omdat ze samen moesten delen ;-). In dit geval vinden ze elkaar wel leuk en gaan ze geen agressieve strijd aan als ze het ergens niet mee eens zijn, maar als dat anders zou zijn, dan zou dit een stressvolle situatie kunnen zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.