Om je hond bij je te roepen, is het belangrijk dat je een hond hiervoor een vast signaal geeft. Dit kan van alles zijn; je stem, een handgebaar of een fluitje. Wat ‘beter’ is, zal ik in dit artikel bespreken.
Wat je ook gebruikt, het is belangrijk om dit vanaf het eerste moment goed aan te leren. Dat betekent dus dat je het commando in beginsel alleen inzet op het moment dat de hond de oefening ook daadwerkelijk uitvoert. Pas later kan je dit gaan toepassen als een echt commando waarbij je dus eerst het commando geeft en de hond het daarna uitvoert.
Wanneer je hond voor het eerst bij jullie thuis komt, dan zal hij eerst jullie mogen leren kennen. Pas als hij of zij het vertrouwen heeft en de veiligheid ervaart van zijn nieuwe leefomgeving, zal hij ook met jullie kunnen communiceren. Dit geldt zowel voor pups als (oudere) herplaats honden. Direct beginnen met commando’s, werkt dan nog niet voor elke hond. Wat je dan zou kunnen doen, is rustig beginnen met handgebaren. Door bijvoorbeeld rustig achteruit te lopen en je hand naar je toe te bewegen (met je bovenlijf rechtop), geef je een open uitnodiging aan je hond om naar je toe te komen.
Als de hond al wat meer vertrouwt is, dan kan je aan de slag met commando’s. In theorie maakt het niet of je een hiervoor een stemcommando of een fluitje gebruikt. Wanneer je het commando goed aan leert, zijn ze beide even krachtig.
Het voordeel van een fluitje boven je stem is wel dat het geluid verder kan dragen. Ook is het – meestal – hogere geluid ten opzichte van een stem, aantrekkelijker voor een hond om op te reageren. En tot slot heeft een fluitje bijna altijd hetzelfde geluid. Als je bijvoorbeeld een keer geïrriteerd bent en dan dan je hond met je stem roept, heb je grote kans dat hij alleen afhaakt omdat hij voelt dat je niet erg blij bent.
Filmpje
In het filmpje zie je Soul (en Chaney) die zich direct omdraait (omdraaien) na het horen van een fluitje en daarna naar mij toe komen. Het commando kan hier dus van te voren ingezet worden omdat ze het kunnen én uitvoeren.
Extra tip
Niet goed te zien op het filmpje is dat Soul op zoek gaat naar reeën en hazen. De timing van het roepen is in dit geval daarom ook van belang, omdat ik hem wil leren dat als hij een ree ruikt, hij daarna naar mij toe komt. Dat betekende in dit geval dat ik hem de eerste keer floot toen hij van plan was op zoek te gaan naar een ree en de tweede keer toen hij zijn pas ging versnellen. In het laatste gedeelte van het filmpje zie je dat Soul kijkt en ruikt en dan er zelf voor kiest om naar mij toe te komen. Dit gedrag beloning ik (dus) ook, omdat hij – ja nog steeds 😉 – in de aanleerfase zit wanneer het gaat om luisteren in combinatie met dergelijke prikkels én omdat hij nog mag oefenen in ‘prikkel ruiken = omkeren naar mij’.
Reactie plaatsen
Reacties