Een goede slaapplek is voor honden van wezenlijk belang. Goede (nacht)rust is belangrijk om prikkels te kunnen verwerken en om het lijf te laten herstellen. Te weinig (kwalitatief goede) slaap kan er voor zorgen dat de hond uit balans raakt waardoor er zowel fysiek als mentaal problemen kunnen ontstaan.
Hoe slaapt een hond?
Honden slapen vaak in kortere periodes verspreid over de dag en nacht. Ze kunnen binnen een korte tijd in een diepe REM-slaap komen. Dit is onder ander te herkennen aan kleine schokkende bewegingen, trillende oogleden en wellicht zachte geluidjes. De meeste honden slapen niet – zoals wij mensen – een hele nacht door, maar worden na een slaapje weer even wakker en komen in beweging. Ze rekken zich uit, draaien een rondje de andere kant, gaan op een ander plekje liggen, drinken wat water en zoeken dan weer een (ander) plekje om verder te slapen. Er zijn ook honden die wel een hele nacht doorslapen en dat is natuurlijk ook prima. Je ziet dit vooral bij hele jonge pups en oudere honden.
Hoeveel slaapt een hond?
Een hond slaapt gemiddeld tussen 12 en 16 uur. Oudere honden en pups slapen ongeveer 20 uur. Uiteraard hangt het ook van type hond af hoeveel hij slaapt én hoeveel slaap hij daadwerkelijk nodig heeft. Je hond is hierin je beste spiegel. Wanneer een hond zich de hele dag drukt maakt over van alles en nog wat, neemt hij dus ook veel prikkels op en het is het nodig om die prikkels ook weer goed te verwerken. Wanneer een hond liever lui dan moe is, zal hij én vaak zelf wel zijn rust pakken én zal hij geen onnodige prikkels tot zich nemen.
Waar kan mijn hond het beste slapen?
Honden zijn van nature gezelschapsdieren. De ene hond houdt van fysiek contact en ligt graag tegen jou of tegen een ander dier aan. Een andere hond heeft een wat grotere persoonlijke zone en ligt het liefst op zijn eigen veilige plekje in de buurt van de roedel. Afhankelijk van waar je hond zijn behoefte ligt, kan je dus ook onderzoeken waar hij het beste kan slapen. Belangrijk is dat de hond droog en tochtvrij kan liggen. Ook is het niet handig om een vaste slaapplek te creëren in het looppad van jou en je huisgenoten. Een hond die het snel warm heeft, zal wellicht graag op de grond slapen en een hond al bibbert zodra het onder de 20 graden komt, heeft wellicht meer behoefte aan een warm kussen, een mand, een plekje op de bank of contactliggen met mens of dier. Het is voor je hond fijn als hij de keuze heeft. Het enige waar je wel op mag letten is als je hond in de zomer in slaap valt in de brandende zon.
Mag mijn hond in bed slapen?
Als jullie het beide gezellig vinden, is het prima dat je hond bij je slaapt. Sommige vinden een plekje op de slaapkamer fijn, anderen liggen graag op het voeteneinde en de echte knuffelkonten kruipen graag mee onder de dekens. Zolang er geen onderliggende problemen spelen – zoals een hond die zijn lip optrekt als hij alvast naar bed is gegaan en jij wil ook gaan slapen-, dan kan dit juist verbindend zijn.
Is het dan erg als ik mijn hond NIET in de slaapkamer wil?
Wanneer je hond wel bij je wil slapen en jij hebt dat liever niet, dan is het advies om te gaan kijken naar een compromis. Misschien vinden jullie het beide wel oké als de hond op de overloopt slaapt? Of misschien kunnen de deuren openblijven zodat er toch een vorm van contact is? Kijk vooral naar wat mogelijk is en wat werkt voor jullie allebei.
Is een bench verstandig?
De bench wordt vaak ingezet om een pup alleen te leren zijn, om te voorkomen dat hij wat stuk maakt en om hem een rustplek aan te bieden. In die zin is een bench een prima hulpmiddel. Zoals bovenstaand al beschreven heeft een pup/hond behoefte aan gezelschap, gevoel van veiligheid en de mogelijkheid om zich te verplaatsen. Onze wensen kunnen dus nogal botsen met de behoeftes van de hond.
Wanneer een pup zijn intrede doet in ons huishouden, is je pup niets anders gewend dan dat hij de hele dag warme andere lijfjes om zich heen heeft. Als er wat is, dan geef je maar een gil en er is altijd wel iets of iemand dat komt kijken wat er is. En dan ineens zijn ze bij ons en mogen ze eenzaam in een afgesloten hokje de nacht doorbrengen. Dat is enorme shock voor een pup. Wanneer je een pup dan laat piepen en janken, leert hij alleen maar dat hij er geen veiligheid bij jou te halen valt. Ook als hij dan stil is, wil dat niet zeggen, dat hij zich prettig voelt. Misschien was hij gewoon bekaf van alle indrukken of had het geen zin meer om te vertellen wat hij ervaarde. Om je pup ook bij jou de veiligheid te laten ervaren die hij had in zijn nest, is het dus belangrijk om die overgang zorgvuldig te begeleiden. Hoe dat er uit ziet, kan voor iedere pup anders zijn. Misschien heb je al een andere hond en vindt de pup daar aansluiting en is dat gelijk prima. Of misschien heb je een lekker plekje in de woonkamer gecreëerd en slaap je daar de eerste nachten naast. Ook een bench naast je bed kan dus best een (tijdelijke) oplossing zijn.
Een bench gebruiken om dingen aan te leren, kan dus een toevoeging zijn in een leerproces. Ook in geval van nood (dierenarts of kennel) kan het fijn zijn dat een hond niet in paniek raakt in een dergelijke ruimte.
Mijn hond maakt nog steeds dingen stuk, wat doe ik dan?
Er kunnen meerdere redenen zijn, waarom een bench of een afgesloten plek erg handig kan zijn. Je hond maakt dingen stuk, je hond heeft een blessure, er komt bezoek wat niet zo van honden houdt, je hond komt maar niet tot rust etc. Ook wanneer je je hond wil leren om alleen te zijn, is het voor de hond fijn dat hij een plek heeft waar hij zich prettig en veilig voelt. Je kunt hier dus een (grote) bench voor gebruiken, maar zoals bovenstaand beschreven, is het prettiger voor de hond als hij keuzes heeft om ergens te liggen. Een kamerkennel/puppyren kan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Of misschien heb ik een gang of aparte kamer die de hond ervaart als een soort slaapkamer waarbij lekker tot rust kan komen.
Welke hondenmand is het beste?
Het hangt van de hond af, waar je hond het beste kan slapen. Voor oudere honden zijn er bijvoorbeeld orthopedische kussen die prettig zijn voor de gewrichten en van waaruit hij makkelijker kan opstaan. Anderen honden vinden een mand fijn met meerder kleedjes waarin ze heerlijk een holletje kunnen graven. En er zijn honden die gewoon zelf bepalen waar ze liggen en geen boodschap hebben aan de lekkere plekje wat jij voor ze gecreëerd hebt.
Reactie plaatsen
Reacties