Heb jij soms het idee dat je hond je uitlacht? Dat hij voor je gaat staan en denkt, ik kom lekker niet? En dan ook nog eens hard rondjes gaat rennen? Of dat je hem aan wil lijnen en dat je hond dan op 2 meter afstand blijft staan?
Vaak hoor ik dat mensen denken dat de hond hun in het ootje neemt. Dat je hond een middelvinger opsteekt.
En dat willen we natuurlijk niet ;-). We willen natuurlijk graag dat de hond graag naar ons toe komt omdat wij het zeggen en/of omdat hij het leuk vindt. Te allen tijde!
Wij krijgen dan regelmatig te horen dat we onze hond dan blijkbaar niet ‘de baas’ zijn. En dat de hond over ons heen loopt. Maar is dat ook zo?
Het lijkt er vanuit onze mensenwereld wel op, maar honden kunnen niet uitproberen om het uitproberen. Ja, ze reageren op een energie die we uitstralen en ja ze leren doordat iets regelmatig herhaald wordt, maar veel dieper dan dat gaat het niet. Een hond zal dus niet bewust voor je gaan staan met de intentie om vandaag eens te zien hoe hij jou het leven zuur kan maken.
Wat is er dan wel aan de hand. Je hond herkent in een bepaalde situatie dat er altijd dit en dit gebeurt. Je gaat naar het bos en op de terugweg wil je je hond aanlijnen omdat je vlak bij de auto bent. Je hond weet dat aanlijnen in dit geval betekent: Ik mag niet meer loslopen en we gaan uit het bos. Als je hond nog lekker wilde rennen of hij zag weer nieuwe vriendjes aankomen, dan zal hij minder de behoefte hebben om naar jou toe te komen en zorgen dat hij niet bij je in de buurt komt.
Of je wilt je hond kammen en je hond heeft daar een hekel aan. Zodra je met de betreffende borstel aan komt zetten, is je hond al verdwenen.
Door zijn gedrag stelt hij het begin daarvan uit, hoe kort ook, wat voor opluchting zorgt. Negatieve bekrachtiging dus.
Hoe je deze situaties oplost? Onderzoek waardoor je hond bijvoorbeeld uitdagend voor je gaat staan. Heb je je hond misschien vaak geprobeerd te vangen en lukt dat op een gegeven moment niet meer? Dan weet je dus dat je mag stoppen met vangen en dat je mag proberen om je hond een goede ‘hier’ aan te leren. Komt het door iets moeilijks of spannends, doe dan leuke dingen met hem en neem kleinere stapjes om die situaties onder de knie te krijgen. Honden kunnen dit gedrag ook gaan vertonen als ze weten dat er iets moeilijks of engs gaat plaatsvinden, bijvoorbeeld doordat hij bang is in de auto. En blijft tot slot ook kijken of je hond lichamelijk in orde is. Indien je je hond borstelt en hij steeds als je aan zijn achterkant zit, begint te grommen, dan kan het best zijn, daar daar een pijnlijke plek zit. De factor pijn is iets wat nog vaak onderschat wordt.
Als je hond plezier heeft in wat jullie samen doen, snapt wat je van hem wil en lekker in zijn vel zit, dan zal het niet meer lijken alsof hij je uitlacht, maar alsof hij je toelacht.
Reactie plaatsen
Reacties