Kracht, wat is dat nu eigenlijk? Voor mij betekent het dat je vanuit je eigen-waarde(n) bent en handelt. En dat betekent ook dat hoe je naar je hond toe bent en doet, gebaseerd mag zijn op je eigen waarden en normen inclusief het stellen van grenzen.
Wanneer je hond een puppy is en jouw roedel komt versterken, dan is de hond nog in het geheel niet bekend met jou en wat jij belangrijk vindt. En andersom is dat ook zo. Wij kennen de hond niet. En sterker nog, de hond kent zichzelf ook nog niet want hij begint nog maar net met groeien en ontwikkelen. En de hond mag ook zijn eigen kracht leren kennen en ontwikkelen.
En hoe mooi klinkt dit alles? Misschien te mooi om waar te zijn? Er zitten vaak ook uitdagingen in. Denk maar eens aan:
* Ik wil mijn puppy positief opvoeden, dus ik ga geen Nee zeggen (en me wel laten bijten).
* Kracht voelt voor mij hetzelfde als macht, dus ik laat de hond maar liever zijn ding doen (en de hond achter fietsers, vogels en konijnen aan laten jagen).
* Mijn hond gaat net zo lang door totdat ik echt geïrriteerd wordt en dan verneemt hij vanzelf wel dat ik boos word (en dan weet hij heus wel dat hij fout zit)
Allemaal wellicht herkenbare dingen die ons allen mens maakt. Het mooie is dan ook dat wij als mens hier wat mee kunnen doen als we hier veranderingen in aan willen brengen.
Als we het eerste voorbeeld bekijken, dan kan je de volgende vragen stellen. Betekent positief opvoeden dat je geen Nee mag zeggen? Betekent dat dat je geen grenzen mag stellen aan het gedrag van een ander richting jou? (dier of mens ;-)). Betekent grenzeloos doen (geen Nee zeggen), dat je daarmee automatisch liefdevol en positief doet? En wat is de definitie van positief voor jou? Allemaal
Macht en kracht verschillen maar 1 letter en toch is het zo'n wezenlijk verschil qua betekenis. Wat betekent kracht voor jou? Heeft het te maken met hardheid? Met de baas spelen? Met overheersen? (En herken je dat van oudere patronen in jezelf?) Mag kracht ook wat anders betekenen? Mag het ook zijn dat je weet wie je echt bent en dat je daar naar handelt? Dat je Nee zegt tegen iets of iemand die over jou grenzen heen gaat en mag je Ja zeggen tegen wat (ook) goed voor jou is?
We willen niet boos worden; maar het gebeurt soms. En wanneer het gaat over een opbouw van irritaties, dan is de uiting van boosheid vaak niet meer in verhouding met waar het eigenlijk om ging. Dus hadden we wellicht eerder in het proces kunnen bijsturen.
Waar het mijn inziens in de basis over gaat, is dat we in de omgang met onze hond (en sowieso met anderen) handelen vanuit onze eigen basis; daar ligt onze kracht. En wanneer je gevoelens of gedragingen te intens zijn en/of schadelijk zijn voor een ander, dan heeft dat niets meer met eigen kracht te maken, maar met reageren vanuit een andere oorzaak (bv trauma of conditioneringen). Je kracht is dus eigenlijk zacht en sterk. Je doet een ander daarmee niets tekort. Dat voelt misschien zo en ander reageert misschien ook zo, maar dat heef niets met een ander niet goed behandelen te maken.
Wanneer je weet waar je eigen kracht en grenzen liggen, kan je van daaruit gaan kijken naar wat je met het gedrag van je pup, oudere hond of ander mens wil doen. Aan ons is het de schone taak om onze pup op te voeden en natuurlijk willen we ook wat het beste is voor onze hond. Onze hond is volledig afhankelijk van ons, dus ook uiteraard kijken we in dit proces ook naar zijn of haar wel-zijn!
Reactie plaatsen
Reacties