Grenzen stellen is meer dan Nee zeggen

We willen allemaal graag een fantastische relatie met onze hond. Het stellen van grenzen richting onze honden, voelt soms 'streng' en 'afdoend' aan de relatie met je hond. Wanneer we het lastig vinden om grenzen te stellen, dan ligt daar vaak een gebrek aan (zelf)vertrouwen onder.

 

Wat zijn grenzen

Grenzen zijn de onzichtbare lijnen die bepalen wie je bent en wat je tolereert en wat je zeker niet accepteert in je leven. Grenzen zijn noodzakelijk in een respectvolle relatie van jou en je hond. Grenzen aangeven gaaf niet over gemeen zijn of over niet flexibel zijn. Ze gaan erover om aan anderen aan te geven hoe ze jou mogen behandelen. Hierdoor creëer je een ruimte voor een voedende relatie. Wanneer je je eigen grenzen gaat aangeven, wordt de relatie krachtiger in plaats van soms uitputtend.

 

Wanneer een pup jou fanatiek in je armen bijt, dan zou dat een mooie gelegenheid zijn om te oefenen met wat jij hierin belangrijk vindt. Vind je het oké als je hond jouw trui kapot trekt omdat "Het nog maar een puppy is"? Of vind je dat ook een pup respect mag hebben voor jouw lijf en leden? Het gaat hier niet over goed of fout. En uiteraard ben ik er een groot voorstander van om het welzijn van onze hond in acht te nemen. Het gaat er om wat je tolereert en hoe je uiteindelijk op een manier die respectvol is voor de relatie, duidelijk kan maken wat jouw grenzen zijn.

 

Leren grenzen stellen

We zijn niet geboren met grenzen aangeven; je ontwikkelt ze in je loop van je leven. Wanneer je vaak hebt vermeden om grenzen te stellen uit angst voor afwijzing of een conflict, dan is het wellicht tijd om de confrontatie hierover met jezelf aan te gaan. Grenzen stellen kan onconfortabel en beangstigend voelen omdat we geconditioneerd zijn om te geloven dat mensen behagen een soort van deugd is, dat "Nee" zeggen egoïstisch is dat en dat onze (eigen)waarde gekoppeld is aan hoeveel we geven.

 

Grenzen stellen is belangrijk

Wanneer we echter geen grenzen stellen, doe je niet alleen jezelf pijn, maar uiteindelijk ook de relaties om je heen. Je leert de mensen en dieren om je heen dat wat jij nodig hebt, niet belangrijk is. Dat wat jij voelt, dat daar niet naar gekeken hoeft te worden. En dat je alles tolereert om maar de vrede te bewaren (of omdat dat pedagogisch niet verantwoord zou zijn.) Maar de vrede en balans die je zoekt, komt niet van mensen en honden die over je heen lopen. Die komt vanuit innerlijke kracht, zelf respect en onvoorwaardelijk van jezelf houden. En dat is precies wat er zal gebeuren wanneer je heldere grenzen stelt waarmee je je zelf op waarde schat en je je eigen tijd en energie belangrijk vindt. De honden (en mensen) zullen juist aantrokken worden deze heldere energie.

 

Meer dan Nee zeggen

Vaak denken mensen dat grenzen stellen gaat over “Nee” zeggen. Nee is inderdaad een krachtig woord, maar grenzen zijn veel meer dan dat. Grenzen gaan over weten wat je wil, over wat je niet wil en bereid staat om hierachter te blijven staan ongeacht hoe oncomfortabel dat voelt op dat moment. Het gaat er niet over honden weg te duwen – letterlijk of figuurlijk, maar om het creëren van een ruimte waarin zowel jij als je hond kunnen floreren. Het gaat om het beschermen van je eigen energie. En vanaf het moment dat je heldere grenzen stelt, zal je meer ruimte hebben voor de dingen die echt belangrijk zijn. Wanneer een hond (of een ander persoon) jou echt op waarde schat, dan zal hij automatisch je grenzen respecteren.

 

Angst om grenzen te stellen

Het is vaak de angst voor afwijzing om niet in je kracht te gaan staan en een grens aan te geven. Maar wat is uiteindelijk erger? De angst om je hond (of mens) teleur te stellen of om te leven met je hond (of ander mens) in een relatie waar je niet blij van wordt? Want hoe meer je het vermijdt om grenzen te stellen uit angst voor conflict of afwijzing, hoe meer je de ander leert om jou niet te respecteren; en dan zal niet vanzelf minder worden ;-). 

 

Hoe doe ik dat dan?

Om grenzen te kunnen stellen, mag je beginnen met geloven dat je alles in huis hebt wat nodig is. Het gaat om het opbouwen van vertrouwen in jezelf. Je hebt daar niemand anders voor nodig. Het begint met een kleine stap; elke dag. Hoe meer je ze oefent, hoe meer ze onderdeel van je worden.

 

Kijk eens per dag wat je zou kunnen doen. Je hond blaft naar een container die op straat staat Bijvoorbeeld: " Vanmorgen heb ik mijn blaffende hond goed kunnen begeleiden". Je had kunnen denken: " Oh jeetje, nou blaft hij alweer! Waarom nou; het is toch maar een stomme container? En wat doe ik verkeerd dat hij dat nog steeds doet?". Of je gaat je mindset veranderen naar: Oh, hij vindt het spannend, ik ga hem steun geven in deze situatie waardoor hij niet meer hoeft te blaffen.

 

Vertrouwen gaat niet om perfectie maar om comfortabel te zijn met je onvolmaaktheden.

 

Authenciteit

Vertrouwen is dat je zeker bent van je eigen vertrouwen. Vertrouwen is een reis, geen eindbestemming. Hoe meer je oefent om meer in je kracht te staan, hoe meer deze zal groeien. In deze authenticiteit is er aantrekkingskracht met alles en iedereen om je heen. Honden voelen wanneer je echt bent of wanneer je iemand probeert te zijn die je niet bent. 

 

Tot slot

Soms zijn we bij het stellen van grenzen bang, dat het niet goed komt in de relatie met onze hond. Angst ontstaat bij mensen alleen wanneer je aan jezelf twijfelt. Dit zijn echter de mindsets die we zijn gaan geloven door onze opvoeding en ervaringen. Wanneer je je gedachtgangen kan veranderen van angst van kracht, dan zal er veel veranderen. Begin stapje voor stapje!

 

Het stellen van grenzen gaat vooral over het aangeven aan jouw hond en een ander over wie jij bent en hoe je graag behandeld wil worden. Om het vertrouwen te krijgen om deze grenzen te stellen, onthoud dan dat vertrouwen niet om perfectie gaat, maar om je zelf te accepteren met alles wie je bent! 

 

Soul

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.