Maar hij kwispelt toch?

Je hond ontmoet een andere hond en de andere hond komt kwispelend op jouw hond af. Het ziet er ogenschijnlijk vriendelijk uit, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Sterker nog, heel vaak betekent het iets heel anders. En dat is niet altijd ontspannen en vriendelijk. Een kwispel kan zoveel meer betekenen. 

 

Kwispelmeter

Je kunt de staart zien als en soort kwispelmeter om te beoordelen wat een hond ergens van vindt. Voor elke gedragsbeoordeling is het uiteraard ook belangrijk dat je naar de context blijft kijken. In welke situatie bevindt de hond zich en wat is er net gebeurd? Ook rasgebonden uiterlijkheden spelen een rol; bijvoorbeeld honden die van nature hun staart in een krul dragen. En natuurlijk is het kijken naar de hele houding ook van belang; heeft de hond zijn staart naar beneden en zijn oren naar voren, dan betekent dat wat anders dan als de staart naar beneden is.

Kwispelen geeft wél altijd aan dat een hond opgewonden is. Dat kan in positieve of negatieve zin zijn.

 

Positie van de staart

De stand van de staart geeft  aan op welke sociale hoogte de hond zich bevindt ten opzichte van de andere hond. 

  • Een hoge, opgeheven staart is een teken van zelfverzekerde superioriteit
  • Een lange staart duidt op een ondergeschikte positie
  • Een lage staart kan ook angst uitdrukken, dat hangt af van de overige signalen
  • Een hoge stilstaande of strak kwispelende staart verraadt een superieure hond die tot de aanval bereid is 

 

Snelheid van de kwispel

Ook de snelheid van het kwispelen geeft een indicatie over hoe de hond zich voelt. 

 

Soorten kwispels

Kwispels zijn in grote lijnen in te delen in een aantal categorieën:

Brede zwaaiende kwispel
Dit is een vriendelijke kwispel. Bij sommige honden zie je zelfs de achterhand meedraaien. Dit is een en al opwinding en enthousiasme. 

Lage kwispel
De hond heeft hierbij zijn staart lager als normaal en kwispelt met het puntje van zijn staart. Dit is een vriendelijke kwispel. De hond zoekt contact met de ander en laat met deze lage kwispel (en vaak ook lage houding) zien dat hij niets kwaads in de zin heeft en de ander respecteert. 

Propeller kwispel
Hierbij draait de staart rond als een propeller. De hond is niet zeker van zichzelf en heeft vaak wel een intentie tot vriendelijk gedrag.

Stijve/strakke hoge kwispel
Hierbij is de staart hoog in de lucht en kwispelt stijf heen en weer. Dit duidt vaak op spanning en mogelijk een intentie tot dreiging/ aanval. Er kan ook sprake zijn van territoriaal gedrag. 

Angstige kwispel

Een hond die zijn staart tussen zijn achterpoten houdt en zachtjes kwispelt, is angstig of onzeker. In dit geval is het belangrijk om de kwispelende hond gerust te stellen en hem wat ruimte te geven.

Nieuwsgierige kwispel

Als een hond zijn staart horizontaal houdt en langzaam kwispelt, is dit uit nieuwsgierigheid en interesse. De kwispelende hond is alert en onderzoekt zijn omgeving, maar is niet direct opgewonden of angstig.

Besluiteloze kwispel 

Wanneer een hond zijn staart op halve hoogte houdt en langzaam kwispelt, is dit een teken van besluiteloosheid of onzekerheid. De hond is mogelijk niet zeker over hoe hij zich moet opstellen of reageren in een bepaalde situatie.

 

Kwispelrichting

De kwispelrichting werd in 2007 in een experiment bestudeerd door een groep Italiaanse onderzoekers. Onder leiding van Giorgio Vallortigara werd een verband gezocht tussen de kwispelrichting en de onderliggende emotie. Ondanks dat er hier nog veel onduidelijkheid heerst, kwamen ze wel tot een aantal leuke inzichten.

Als je hond overwegend naar rechts kwispelt, duidt dit op iets bekend of iets dat hij wil benaderen. Hiervoor gebruikt de hond zijn linkerhersenhelft, verantwoordelijk voor positieve gedachten en toenadering. Van zodra de linkerhersenhelft actief is, zal de hond naar rechts kwispelen.

Als je hond overwegend naar links kwispelt, duidt dit op iets wat de hond ervaart als onaangenaam. Hij wil op dat moment contact vermijden met het onaangename onderwerp. Een veel voorkomende situatie is het kruisen van een andere intimiderende hond en benadering door een vreemd persoon. Hiervoor gebruikt de hond zijn rechterhersenhelft, verantwoordelijk voor sombere gedachten en vermijden van het onderwerp. Van zodra de rechterhersenhelft actief is, zal de hond naar links kwispelen.

Het volgende filmpje toont het desbetreffende experiment:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Wda3id9vbCk&feature=emb_logo

 

Staartvormen 

De vorm en lengte van een hondenstaart heeft invloed op de manier waarop hij kwispelt en de signalen die hij uitzendt. Honden met lange, rechte staarten kunnen bijvoorbeeld verschillende soorten kwispel gedrag duidelijker laten zien, dan honden met kortere of gekrulde staarten. 

Honden met een krulstaart, zoals de Akita of de Basenji, hebben mogelijk een beperkter kwispelbereik, waardoor hun signalen minder duidelijk zichtbaar zijn. Het is belangrijk om rekening te houden met de fysieke kenmerken van je hond bij het interpreteren van het kwispelgedrag om zo nauwkeurig mogelijk te begrijpen wat je hond aan je probeert te vertellen.

 

Kwispelen als communicatie

Kwispelen speelt een belangrijke rol in de communicatie tussen honden onderling, vooral in groepssituaties en in de communicatie in hondentaal. Honden gebruiken kwispelen om hun sociale status, intenties en emoties aan elkaar over te brengen. Dit helpt hen om conflicten te voorkomen en een harmonieuze groepsdynamiek te creëren. Honden kunnen de kwispels van hun soortgenoten lezen en hierop reageren, waardoor ze hun gedrag kunnen aanpassen om spanningen te verminderen of vriendschappen te smeden. 

Wanneer honden bijvoorbeeld samen spelen en de ene hond begint harder te kwispelen, kan dit een signaal zijn dat hij het spel als te ruw ervaart. De andere hond kan dan zijn gedrag aanpassen om het spel op een vriendelijkere en minder ruwe manier voort te zetten.

 

Tot slot

Het kwispelen van een hond kan variëren in snelheid, hoogte en richting. En elk van deze aspecten draagt bij aan de boodschap die de hond wil overbrengen. Door te letten op de details van het kwispelen, begrijpen we beter wat onze viervoeter probeert te zeggen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.